CULTUUR ENIGMA

Cultuur Enigma, wat is dat?
Cultuur Enigma’s zijn unieke achtdaagse reizen naar verschillende Bosnische steden. U wordt als eerste verwelkomd in Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina. Van daaruit vertrekt u dagelijks naar een van tevoren gekozen stad of streek. Na slechts een uur rijden zit u midden in de Bosnische geschiedenis, die uniek is in Europa. Dagelijks bent u 5 à 6 uur bezig met het ontdekken van een andere wereld, een wereld die u volgens veel van onze gasten niet zo dicht bij huis zult verwachten.

Wilt u eens een andere wereldstad zien dan Parijs of Londen? Dan zijn Cultuur Enigma’s iets voor u. Een beetje nieuwsgierigheid en een interesse in onverwachte ontmoetingen en belevenissen zijn meer dan voldoende voor een onovertroffen ervaring.

Wereldsteden in Bosnië, zeker een grap?
Maar nee, dat is geen grap. U zult zich verbazen. Naast een adembenemende natuur herbergt Bosnië ook prachtige steden. Steden die u zullen verrassen met een samensmelting van oude tradities en moderne gewoonten.

De moderne steden Sarajevo, Mostar en Travnik zijn voorbeelden van de creatieve mengeling van oud en nieuw en van Oost en West. Ze kunnen wedijveren met grote Europese steden als bijvoorbeeld Praag waar het gaat om schoonheid en gastvrijheid. Maar ze hebben ook hun duistere kant. Welke andere Europese steden hebben prachtige historische kernen en een rijke cultuur, maar ook verse littekens die aan de oorlog herinneren? Deze “nieuwe historie” is minstens even indrukwekkend als de oude.

Onze Cultuur Enigma’s geven u de kans om de achtergrond en geschiedenis van Bosnië en haar omgeving, de unieke tradities en de mensen van dit mooie land echt te leren kennen, in het bijzonder nu het nog niet ten prooi is gevallen aan het massa-toerisme. Dat is toch het juiste moment, vindt u niet?

Hoe is Bosnië zo uniek geworden?
Bosnië is sinds haar ontstaan beïnvloed door vele culturen. Dankzij de inheemse Iliren en Slavische volkeren, maar ook door de oprukkende Romeinen, Turken en Oostenrijkers heeft het gebied door de eeuwen heen een rijke mengeling van oosterse en westerse culturen verworven. De Latijnse en Cyrillische talen werden gemengd met “Bosancica”, een oeroude Bosnische taal.

Vele religies hebben een rol gespeeld in het ontstaan van de verscheidenheid van dit land, en doen dit nog steeds. De klassieke Ilirische tradities, het Romeinse pantheon, de oosterse Islam en het vroege katholicisme zijn op een bijzondere manier bij elkaar gekomen. De katholieke- en orthodoxe kerken, moskees en Joodse synagoges staan kris-kras door elkaar in de steden.

Mede hierdoor is, ondanks verschillende menselijke en interreligieuze uitdagingen en achtergronden, door de generaties heen een aparte trots ontstaan. Een bijna onverklaarbare mentaliteit waardoor u hier de mystieke orthodoxe kloosters in hun natuurlijke omgeving kunt aantreffen. Waardoor de katholieke monniken tot de dag van vandaag hun gemeenschappen op dezelfde wijze bedienen als hun middeleeuwse voorgangers. En alwaar u kleine Joodse gemeenschappen vindt, die zich genesteld hebben in de tsarsija’s, de oude stadskernen, temidden van de ottomaanse architectuur met zijn moskees en minaretten. Ook te bewonderen zijn de oude koninklijke forten, de middeleeuwse kloosters en de “tombstones” van de Bogumilen, een oeroud Bosnisch volk.

De moderne geschiedenis van Bosnië is net zo boeiend als haar verleden. Op 28 juni 1914 werd op één van de vele bruggen die Sarajevo rijk is, Aartshertog Franz Ferdinand, de Oostenrijks-Hongaarse troonopvolger, en zijn vrouw Sophie vermoord. Deze aanslag luidde het begin van de Eerste Wereldoorlog in. Een kleine 70 jaar later, in 1984, werden in Sarajevo de 14e Olympische Winterspelen georganiseerd. Een sportfestijn waar 49 verschillende naties aan mee deden. Slechts 20 jaar later, tussen 1992 en 1995, zuchtte Sarajevo onder de verschrikkingen van een van de bloedigste stadsbelegeringen in de moderne geschiedenis. Een beleg dat vergeleken kan worden met dat van Leningrad in de Tweede Wereldoorlog of met dat van Troje. Het begin van de 21e eeuw in Bosnië is bescheiden aangevangen… met het winnen van een Oscar voor de beste buitenlandse film, “No man’s land” van Danis Tanovic.

Deze en andere fascinerende gebeurtenissen uit het oude en nieuwe verleden leven nog steeds in de vorm van monumenten, architectuur, musea en niet te vergeten in de verhalen van de mensen. Is het niet spannend om te behoren tot een selecte groep verkenners die zich heeft laten verrassen door niet alleen een ontspannende reis, maar ook door een zeer leerzame en bijzondere ervaring in een land van wederopbouw na de laatste Europese oorlog.

En dit alles op slechts drie uur vliegen van Nederland. Wij garanderen u een geheel nieuw en verrassend beeld van Bosnië.


Hoe wordt zo’n Enigma georganiseerd?
De samenwerkingspartner van Sarajevo Reiziger in Europa is Avio-Expres, een Bosnisch – Duitse vliegtuigmaatschappij. Via ons kunt een retourticket en de nodige informatie voor uw reis naar Bosnië regelen.

Green Visions en City Tours zijn onze lokale partners. Dit is een groep jonge wereldburgers uit de VS, Nederland en Bosnië-Herzegovina die zich inzetten om de natuurlijke, culturele en historische rijkdom van Bosnië te bewaren. Hun teams bestaan uit professionals in cultuurtoerisme en lokale tradities. Zij regelen overnachting en gidsen voor u.

Wat kost dit genot?
De Cultuur Enigma’s van Sarajevo Reiziger worden op maat samengesteld en zijn inclusief:

  • vervoer per vliegtuig
  • overnachting in sfeervolle appartementen
  • transport naar de “drop-off” en “pick-up” plaatsen in Bosnië
  • professionele begeleiding

    Indicatieprijs 8 daagse Cultuur Enigma
    (bij minimaal 7 personen):
    € 790

Bekijk hier dag tot dag beschrijving van onze Cultuur Enigma!

Geïnteresseerd, neem contact met ons op voor het bespreken van een conceptofferte.

TERUG