WANDEL ENIGMA

Bosnië en Herzegovina, het onontdekte paradijs

In het grensgebied van oost en west ligt het nog onontdekte Bosnië en Herzegovina, een paradijs voor wandelaars die van rust houden. Ruige bergkloven, oerbossen, glasheldere rivieren en verlaten bergmeren zijn het decor tijdens de wandelingen. Het is een land van ongerepte natuurlijke schoonheid maar ook van een fascinerende cultuur. U maakt kennis met deze magische mengeling van het westen en het nabije Oosten in steden als Sarajevo en Mostar, maar ook bij bezoeken aan karakteristieke dorpen in het gebied. De prachtige natuur en het rijke culturele erfgoed zullen diepe indruk op u maken, evenals de warme gastvrijheid van de bewoners.

Waar het oosten het westen ontmoet
De reis begint in Sarajevo, één van de meest oosterse en multiculturele steden van Europa. De stad viel meer dan 300 jaar onder Turks bewind en dat heeft, evenals de recente oorlog, zijn sporen nagelaten. De volgende dag start u met wandelen. De eerste drie wandeldagen voeren u door de oerbossen van het Nationale Park Sutjeska, naar de 1772 m hoge bergtop Planinica en langs de verlaten bergmeren van Zelengora. Onderweg vangt u mogelijk een glimp op van een bruine beer, wolf, gemzen of van adelaars die hoog in de lucht zweven. Na een vrije dag in Sarajevo is er een lichte wandeling naar het Middeleeuwse fort Bobovac en een bezoek aan de franciscaanse abdij Kraljeva Sutjeska. De daarop volgende dag bezoekt u het hoogst gelegen Bosnische dorp Lukomir (op 1469 m.), waar nog traditionele klederdracht wordt gedragen. U luncht er op een spectaculair uitzichtpunt waarna u afdaalt in een ruige bergkloof. De komende dagen wandelt u verder in dit gebied over de Bjelasnica, de berg van de Olympische Winterspelen van 1984, en door verlaten canyons langs snelstromende rivieren. U kunt weer volop genieten van cultuur tijdens een vrije dag in Mostar, de voormalige oosterse handelsstad en het vlakbij gelegen, mystieke dorp Blagai. De wereldberoemde, in de oorlog verwoeste brug van Mostar is nu geheel gerestaureerd en er heerst weer een warme en bedrijvige sfeer in de stad. De volgende dag gaat de tocht door het officiële jachtterrein van de laatste Joegoslavische koning Karadzordzevic, waarbij u misschien everzwijnen en gemzen ziet. De laatste wandeling voert langs de voet van het 1000m hoge Velez massief met een mogelijkheid om te zwemmen in een nabijgelegen meer. U eindigt de reis in de mooie mediterrane stad Dubrovnik (Kroatië), gelegen aan de warme Adriatische zee.

Verblijf en wandelingen
U verblijft gedurende de reis in authentieke, kleinschalige maar comfortabele motels en pensions op basis van tweepersoons kamers met eigen douche en toilet. Praktisch alle wandeldagen beginnen met een transfer per minibus. De tochten zijn over het algemeen middelzwaar met af en toe een behoorlijk hoogteverschil. Een enkele wandeling is minder geschikt voor mensen met hoogtevrees. De begeleid(st)er loopt mee.

Prijzen
Za 3 september t/m za 17 september € 1295,-

1-persoonskamer (zeer beperkt) op aanvraag.

Reserveringskosten per boeking € 15,-

Inbegrepen: Vlucht Amsterdam-Sarajevo en Dubrovnik-Amsterdam. Transfers van/naar vliegveld. Lokale transfers per minibus. Bagagevervoer. Verblijf: indeling in 2-persoons kamers met eigen douche en toilet. Ontbijt altijd inbegrepen, lunch 10x inbegrepen, diner 5x inbegrepen. Engelstalige reisbegeleiding. Routebeschrijving.
Niet inbegrepen: Entreegelden. Luchthavenbelastingen.

Reiskarakteristieken
Minimaal 7/maximaal 25 reizigers. Gemiddelde wandelduur 4 tot 5 uur. Middelzware wandelingen door bergachtig gebied met af en toe behoorlijke hoogteverschillen. Verblijf in motels en pensions.

Bekijk verder dag tot dag beschrijving van deze Wandel Enigma

Geïnteresseerd, neem contact met ons op.


Wandel Enigma - individueel

De Wandel Enigma voor individuele reizigers is inclusief:

  • wandeluitrusting van hoge kwaliteit
  • professionele begeleiding
  • (overnachting is optioneel)

Indicatieprijs 1 daagse Wandel Enigma (minimaal 1 en maximaal 6 personen): € 50 p.p.

Bekijk verder het programma voor een individuele Wandel Enigma!

Geïnteresseerd, neem contact met ons op.

TERUG