Filosofie

Meer dan een reis op zich!
Samen met onze Bosnische en Nederlandse partners willen we Bosnië op de kaart zetten als een aantrekkelijke bestemming voor Nederlandse wereldreizigers. Daarom zijn Enigma’s van Sarajevo Reiziger veel meer dan een reis op zich! De unieke kenmerken van onze reizen zijn:

Beleven
We hebben oog voor detail en voor uw persoonlijke wensen en comfort. Wilt u uw ziel en lichaam laten ontspannen en genieten van uw tijd op vakantie? Dat kan, wij zorgen er voor dat u weet hoe de taxi’s, bussen en trams in Bosnië werken. We vertellen u graag wat echt de moeite waard is om te bezichtigen en waar u van de lekkere traditionele keuken kunt genieten. Via ons krijgt u informatie over openingstijden van het Nationale-, Olympische-, of Oorlogsmuseum, en hoe u daar kunt komen. We gaan u niet overspoelen met programma’s waarvan wij denken dat die voor u interessant voor u zijn, maar we laten u ook niet verdwalen. We zijn een helpende hand, een gids die de mogelijke wegen aanwijst zodat u zich volledig kunt laten overnemen door de magie en de sfeer van de stad en het land.

Elkaar leren kennen!
We willen de deuren van dit paradijs, met de specifieke eigenschappen die Bosnië zo uniek maken, voor u openen. Gedurende uw verblijf krijgt u de kans Bosniërs in hun dagelijkse leven te leren kennen of ermee bevriend te raken. Hierdoor gaat u behoren tot een select groepje mensen die de persoonlijke life-stories van Bosniërs kennen. U komt er achter waarom Bosnische huizen eruit zien zoals ze er uitzien. U hoort hoe prachtig en spannend het was tijdens de Olympische Spelen in 1984. U hoort ook hoe het tijdens de recente gewelddadige periode in Bosnië was, hoe men aan drinkwater kwam, wat voor rol kaarsen speelden en hoe belangrijk "The Tunnel of Hope" was. In Sarajevo drinkt u "fuka" (Sarajevo straattaal voor koffie) of "pivu" (bier) in cafés waar de stadsbewoners dat ook het liefst doen. In Mostar krijgt u bijvoorbeeld toegang tot kleine bedrijven waar "zanatlija" (de ambachtsman) het voor het zeggen heeft en u hoort hoe een "sahan" (een metalen bord of dienblad) of een "dzezva" (koffiekan) en andere unieke voorwerpen op de traditionele wijze vervaardigd worden. Als u gaat raften, wandelen of als u Lukomir bezoekt loopt u het risico dat u wordt uitgenodigd om te eten bij de dorpsmensen thuis!

Simpel gezegd, nadat u met ons op reis bent geweest, kunt u zeggen "ik ben een beetje Sarajlija (bewoner van Sarajevo)!

Samendoen
Kenmerkend voor onze Enigma’s is dat ze op een directe manier een win-win situatie creëren voor u zelf, voor de lokale bevolking en voor onze partners. Tot ons netwerk behoren particuliere hotel- en appartementhouders, lokale gidsen, kleine ondernemers, film- en theatermakers. Dankzij onze lokale partners krijgt u toegang tot lokale mensen en hun cultuur. Deze professionals hebben al vele buitenlandse gasten Bosnië op een unieke manier laten ervaren. Zij kunnen u als geen ander u van advies en begeleiding voorzien. Onze partners in Nederland zijn organisaties die al een speciale relatie met Bosnië hebben of nieuwe bruggen willen open slaan.

Stimuleren!
Onze overtuiging is dat een echte verbetering en vernieuwing in Bosnië het beste te bereiken is door het stimuleren van een zelfstandige en duurzame ontwikkeling van onder meer het toeristische potentieel van Bosnië. Dankzij uw bezoek krijgen lokale ondernemers middelen voor de ontwikkeling van een eigen business. Toerisme levert hard- en software op en dat is juist voor Bosniërs belangrijk. Hardware zijn zaken als hotel, restaurant en infrastructuur. Software zijn zaken als banen en inkomen. Wij doen er alles aan om de lokale ondernemers en bevolking op een directe manier te laten profiteren van uw bezoek. U eet bijvoorbeeld in traditionele winkels en restaurants waar ambachtelijk gemaakte melk, bier, kaas en "sljivovica" (lijkt op jonge jenever) worden genuttigd. De hotel – en appartementhouders zijn stadsbewoners die een verdieping van hun eigen huis als appartement verhuren. Het grootste deel van de reisgelden komen terecht bij de lokale partners in Bosnië. Samen met hen investeren we in de verbetering van de kwaliteit van dienstverlening, infrastructuur en innovatie. Wij nodigen ook u als wereldburger uit samen met ons Bosniërs te helpen een "better place to live" te maken van hun land.

Kansen (in)zien!
Wist u dat Bosnië als een "nieuwe bestemming" uitstekende mogelijkheden biedt voor progressieve reizigers om op een unieke manier vakantie te houden. Het land heeft echter een negatief imago op dit moment. De oorlog, ellende en vluchtelingen zijn de eerste associaties met Bosnië. Daarom willen we de Nederlandse wereldreiziger kennis laten maken met de andere kant van Bosnië. De wereld van mooie, creatieve, en gastvrije Bosniërs. De wereld van "cejf" (het genot) en "dobre i zdrave hrane" (lekker en natuurlijk eten). Bosnië is een land waar het eten smaakt, bloemen ruiken en de lucht hemelsblauw is. Het is een echt Zuid-Europees land met een verrassende mooie natuur, waar mensen, ondanks alle problemen die ze mee hebben gemaakt, positief en met een lach in het leven staan. Met andere woorden: Wij richten ons op het potentieel en de kansen van Bosnië.

Veiligheid
We willen dat u zich veilig voelt, maar we gaan niet overdrijven. Immers er wonen 3 miljoen mensen in Bosnië. Ze gaan elke dag naar het werk en doen hun boodschappen. De Nederlandse regering en het bedrijfsleven hebben vele vertegenwoordigers in Bosnië. In Sarajevo wonen en werken duizenden westerse diplomaten en zakenlieden. Bovendien kennen onze gidsen elke straat en elke hoek van de stad en het land. Met andere woorden wij zorgen er voor dat u zich alleen met genieten bezig kunt houden.


TERUG