Nieuws

Berlijn, 20.02.2006

De Bosnische film "Grbavica", van Jasmila Zbanic heeft afgelopen zaterdag in Berlijn de Gouden Beer voor de beste film gewonnen. Na de Academy Oscar (No Mans Land, van Danis Tanovic, in 2002) is dit de meest belangrijke prijs van de Bosnische cinematografie.

"Ik ben bang dat ik droom. Ik heb het gevoel dat ik zo meteen wakker word in Sarajevo en besef dat dit maar een droom is geweest. Grbavica is een film uit een klein land, met een beperkt budget. Ik heb echt niet verwacht dat we zo'n belangrijke prijs gaan winnen. Voor mij was al het meedoen aan het officiële programma van Berlinale een geweldige winst."

Dit waren de eerste woorden van Jasmila Zbanic bij de ontvangst van de prijs. Ze kreeg de Gouden Beer uit handen van de Britse actrice Charlotte Rampling, de voorzitster van de 56 Berlinale jury.

Jasmila heeft verder aan toe gevoegd dat: "Het Europa zich mag schamen dat de oorlogsmisdadigers Ratkom Mladic en Radovan Karadzic nog steeds vrij zijn. Deze twee zijn verantwoordelijk voor de verkrachting van 22.000 vrouwen in Bosnië Herzegovina. Het lijkt alsof niemand geïnteresseerd is om ze op te pakken. Dit is een triest gegeven voor Europa en ik hoop dat dit zal veranderen".

Berichten uit verschillende media:

NRC Handelsblad (door Dana Linssen):
"De hoofdprijs van het festival werd uitgereikt aan de Bosnische lowbudget film Grbavica. De speelfilm vertelt het verhaal van een alleenstaande moeder met haar 12-jarige dochter in de wijk Grbavica in Sarajevo. Het meisje is geboren uit een verkrachting door een Servisce soldaat, maar denkt dat haar vader een Bosnische oorlogsheld is. Zbanic kreeg de Gouden Beer voor de zorgvuldige manier waarop zij de gevolgen voor vrouwen van systematische verkrachtingen tijdens de oorlog afschilderde."

Volkskrant
De 31-jarige Jasmila Zbanic uit Bosnië-Herzegovina heeft met haar speelfilmdebuut Grbavica de Gouden Beer van de 56ste Internationale Filmfestspiele Berlin gewonnen. In het Berlinale Palast bedankte de regisseuse zaterdag het festival omdat het een lowbudget-film uit een klein land had uitgenodigd voor de competitie. Ze zei te hopen dat haar film voor catharsis kan zorgen.

Cinema.nl
Voorpagina: De 31-jarige Jasmila Zbanic uit Bosnië-Herzegovina heeft met haar speelfilmdebuut Grbavica de Gouden Beer van het 56ste filmfestival van Berlijn gewonnen. ...

Nieuwsblad.be
Niet met de gedoodverfde winnaar The road to Guantánamo , maar wel Grbavica, het debuut van de 31-jarige Bosnische Jasmila Zbanic, kreeg de Gouden Beer op het 56ste filmfestival van Berlijn.

Hollywood Reporter


Official web-site van "Grbavica": www.grbavica.at

Geniet ze!

Team van Sarajevo Reiziger


TERUG