Piramide in Bosnië ontdekt

Onderzoekers hebben woensdag in Bosnië gladde steenlagen van een vermeende piramide blootgelegd.

"Dit zijn de eerste blootgelegde muren van de piramide," zo liet de overtuigde amateur-archeoloog Semir Osmanagic aan de media weten.

Stenen piramide
Osmanagic, een Amerikaan van Bosnische afkomst, is er zeker van dat hij de eerste piramide van Europa heeft gevonden.

Vorig jaar concludeerde de archeoloog, die wereldwijd al 15 jaar onderzoek naar piramides doet, al dat onder een heuvel bij de Bosnische plaats Visoko een reusachtige stenen piramide ligt. Hij vond diverse aanwijzingen voor de aanwezigheid van een mogelijk oeroud monument, zoals een door mensen gemaakte tunnel.

Dat verkennende onderzoek kreeg deze maand een vervolg. Een groep onderzoekers streek vorige week bij de heuvel neer om na te gaan of Osmanagic het bij het rechte eind heeft. Woensdag werden grondlagen van de heuvel met de naam 'Visocica' weggeschraapt en dat leverde volgens Osmanagic het eerste echte bewijs op. Er kwamen gladde, geometrisch gevormde steenblokken tevoorschijn.

'Cruciaal bewijs'
De piramidekenner meent dat de gladde stenen de eerste blootgelegde delen van de piramide zijn. De stenen lijken in blokken te zijn gehakt en te zijn gepolijst.

"Het oppervlak van de stenen is perfect glad. Het is zo duidelijk dat het oppervlak van deze stenen door mensen is bewerkt. Dit is in materieel opzicht cruciaal bewijs voor de aanwezigheid van een piramide," aldus Osmanagic.

De graafwerkzaamheden zullen de komende zes maanden doorgaan. Half mei krijgt het onderzoeksteam versterking van twee piramide-experts uit Egypte. "Het wordt een zeer opwindende archeologische lente en zomer," verwacht Osmanagic.

Meer piramides
De Amerikaan denkt dat de piramide liefst 220 meter hoog is, waarmee deze Europese variant éénderde groter zou zijn dan de piramides van Cheops, de grootste van Egypte.

Een nog onbekende beschaving zou de piramide hebben opgeworpen. Wanneer dat gebeurd zou zijn, is voorlopig giswerk. De BBC meldt dat archeologen in de Visoko Vallei bewijs van menselijke nederzettingen van 7000 jaar oud hebben gevonden. Duitse archeologen hebben hier prehistorische voorwerpen van 24.000 jaar oud opgegraven.

Aan de hand van satelliet- en infraroodbeelden meent Osmanagic dat er zich in de Visoko Vallei nog twee kleinere piramides bevinden. Hij heeft de drie heuvels al de Piramides van de Zon, Maan en Draak genoemd.

Zie ook: The first European piramid discoverd in Bosnia


TERUG